Zaloguj się

WIEDZA: logistyka

System zarządzania jakością w jednostkach samorządu terytorialnego na przykładzie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego

Zmiany dokonujące się w gospodarcze w ciągu ostatnich lat, sprawiły, że jakość produktów i usług stała się dość istotnym kryterium decydującym o sukcesie przedsiębiorstw na rynku. Błędna identyfikacja źródeł pojawiających się problemów a także niedostateczna jakość oferowanych produktów i usług oraz brak odpowiedniej wiedzy wśród kadr zarządzających spowodował, że wiele firm podejmujących próby na rzecz uzyskania lepszych efektów pracy, niestety nie osiągnęło zakładanych celów. Aby uniknąć tego typu problemów w przyszłości, należy położyć nacisk na pogłębienie znajomości teoretycznych podstaw doskonalenia organizacji oraz na zastosowanie praktycznych i sprawdzonych metod.

Koszty w działalności transportowej wybranego przedsiębiorstwa produkcyjnego

Koszty logistyczne w każdym przedsiębiorstwie są w głównej mierze uzależnione od specyfiki i profilu działalności danej jednostki gospodarczej. Stanowią one podstawę do określenia rentowności firmy oraz ogólnej pozycji konkurencyjnej na rynku. Przedsiębiorstwa z branży spożywczej, a w szczególności z sektora mleczarskiego charakteryzują się szczególną strukturą kosztów.

Zarządzanie procesami zaopatrzenia w przedsiębiorstwie

Z zaopatrzeniem mamy do czynienia praktycznie wszędzie, od zastosowania w życiu prywatnym po życie zawodowe, np. zamówienie materiałów biurowych. Zaopatrzenie w przedsiębiorstwach jest jednak procesem o wiele bardziej złożonym i skomplikowanym, wymagającym większego zasobu wiedzy, jest też prowadzone na większą skalę.

Rachunek kosztów działań sterowany czasem (TDABC) w warunkach sezonowości i nierównomiernego zapotrzebowania na czynniki produkcji w rolnictwie

Do skutecznego zarządzania kosztami potrzebna jest rzetelna wiedza o nich, ich rodzaju, strukturze, cechach, zachowaniu itd. Prawidłowe wykorzystanie zasobów będących w dyspozycji jednostki, utrzymanie płynności finansowej, poprawa ekonomicznej efektywności ich działania wymagają zaprojektowania i sprawnego funkcjonowania systemu informacyjnego. Niesprawne zarządzanie, niewłaściwa organizacja produkcji, problemy z dostawcami i kooperantami, błędy technologiczne wcześniej czy później, znajdą odzwierciedlenie w wynikach ekonomiczno-finansowych i mogą zagrozić kontynuowaniu działalności.

Wpływ obniżania jakości informacji na przepływy informacyjne w przedsiębiorstwie

Dzisiejszy świat w każdej dziedzinie i każdym aspekcie funkcjonowania oparty jest na dostępie do informacji. Dotyczy to życia prywatnego każdego z nas (dokonujemy wyborów na podstawie zdobytej i posiadanej wiedzy, zarówno w kwestiach np. zakupu nowego proszku do prania, jak i wyboru uczelni, firmy ubezpieczeniowej itp.), a także polityki, gospodarki, nauki i kultury. Współczesność, oprócz potrzeby informacji, charakteryzuje się mnogością i łatwą dostępnością jej źródeł.

Magazynowanie jabłek jako proces logistyczny w rolnictwie

Magazynowanie określane jest jako zespół czynności związanych z czasowym przyjmowaniem, składowaniem, przechowywaniem, kompletowaniem, przemieszczaniem konserwacją, ewidencjonowaniem, kontrolowaniem i wydawaniem dóbr materialnych (zapasów). Magazyn jest więc miejscem (węzłem) w systemie logistycznym, w którym firma składuje albo utrzymuje surowce, półprodukty lub wyroby gotowe w różnym czasie. Istnienie węzłów zwanych magazynami wynika z faktu, iż przepływ dóbr materialnych przez wszystkie fazy działalności przedsiębiorstwa nie może być ciągły. Konieczne jest tworzenie zapasów, które muszą być składowane. W ujęciu procesowym magazynowanie jest niewątpliwie jednym z procesów logistycznych przedsiębiorstwa. Jak zauważa B. Słowiński procesy logistyczne, niezależnie od świadomości ich istnienia, funkcjonują w każdym przedsiębiorstwie, które jest na tyle efektywne, na ile sprawne są jego procesy. Według H. G. Tonndorfa żadne przedsiębiorstwo nie jest lepsze niż procesy logistyczne. Można stwierdzić zatem, iż te same prawa dotyczą przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego.

Zastosowanie kart Kanban w przedsiębiorstwie przemysłowym

Współczesną przestrzeń gospodarczą kształtuje szereg organizacji, wśród których można wyróżnić przede wszystkim: przedsiębiorstwa przemysłowe, handlowe, usługowe, finansowe, kulturalne oraz instytucje pożytku publicznego. Podstawową domeną wszystkich tych jednostek gospodarczych jest zaoferowanie społeczeństwu materialnej lub niematerialnej postaci szeroko rozumianego produktu.

Karty planowania produkcji jako element poprawiający jakość funkcjonowania systemu produkcyjnego

Dla usprawnienia procesów produkcyjnych stosuje się wiele metod, jedną z nich jest system kanban. Proces produkcyjny jest zwykle dośc złożony wymaga wprowadzana jego usprawnień, a także zastosowania metod pozwalających na ograniczanie strat i poziomu zapasów. Rozszerzeniem kart kanban są tablice planowania produkcji. Są one umieszczone w widocznym miejscu, odgrywają istotną rolę w planowaniu produkcji całej zmiany, a nie tylko jednego stanowiska roboczego. Ich obecność reguluje działania prowadzone w sferze produkcji.

Subskrybuj to źródło RSS