Zaloguj się

WIEDZA: logistyka

Miejsce rolniczych spółdzielni produkcyjnych w logistycznym łańcuchu dostaw w agrobiznesie

Istotne znaczenie agrobiznesu w gospodarce narodowej sprawia, że działalności tej należy poświęcić szczególną uwagę w procesie poszukiwania możliwości rozwoju całego kraju. Ze względu na zarówno wolumen tworzonego produktu, jak i potencjał zaangażowany w wytwarzanie i dystrybucję produktów powstałych z surowców rolniczych agrobiznes stanowi obecnie w większości krajów największy subsystem gospodarki.

Wykorzystanie systemu Kanban na przykładzie zaopatrzenia linii produkcyjnej w przedsiębiorstwie przemysłowym z branży motoryzacyjnej

Zarządzanie poziomem zapasów jest często sensem istnienia łańcuchu dostaw, powodem, dla którego zwraca się na nie tak dużą uwagę. Zainteresowanie zmniejszeniem poziomu zapasów w całym łańcuchu dostaw wynika z ich udziału w kosztach prowadzenia działalności gospodarczej.

Outsourcing procesów logistycznych w przedsiębiorstwach mleczarskich

Outsourcing jest jedną z popularnych koncepcji doskonalenia zarządzania, dlatego też wykorzystywany jest w różnych obszarach funkcjonowania przedsiębiorstwa. Według badań przeprowadzonych na 400 polskich przedsiębiorstwach zatrudniających powyżej 50 pracowników najczęściej wyprowadzanym na zewnątrz obszarem był transport (korzystało z niego w 2011 roku aż 96,7% firm) i obsługa celna, którą zlecało 46,7% przedsiębiorstw.

Rola jakości w sferze zaopatrzenia przedsiębiorstwa branży spożywczej

Zgodnie z przyjętą przez Główny Urząd Statystyczny klasyfikacją przemysłu spożywczego, do tego rodzaju działalności gospodarczej zalicza się prawie 20 branż. O znaczeniu tej gałęzi polskiej gospodarki świadczyć może fakt, że produkcja sprzedana artykułów spożywczych, napojów oraz tytoniu stanowi ok. 20% sprzedaży ogółu produkcji wytworzonej w Polsce. Co więcej, w branży spożywczej znajduje zatrudnienie ok. 17% ogółu pracujących w przemyśle.

The importance of GLOBAL GAP for food safety in the supply chain

Globalization, increased competition and greater consumer awareness growing and growing demands, these are the reasons inducing the production of safe and healthy food. In times of growing competition for customers, ensuring the health safety of the product produced follows not only from the need to meet legal requirements, but must be an essential element in the marketing strategy of the company. However, it requires constant monitoring of every stage of production, at all levels of the food chain, from primary production through processing and distribution, to the date of purchase by the consumer. Supervision over the production, processing and distribution of food allows you to minimize or eliminate the risks. This is achieved through quality assurance systems play the role of monitoring tools.

Charakterystyka gospodarki magazynowej w wybranym przedsiębiorstwie przemysłowym

Wstęp
Gospodarka magazynowa pełni ważną funkcję w sprawnym zarządzaniu przedsiębiorstwem ze względu na fakt, iż obiekt magazynowy jest jednym z elementów infrastruktury logistycznej przedsiębiorstwa, przez który następuje przepływ surowców, materiałów i wyrobów gotowych pomiędzy dostawcami, a finalnymi klientami.

Dojrzałość procesów logistycznych w sektorze przetwórstwa rolno-spożywczego wg Modelu cmmi

Zarządzanie procesami to dziś jedna z szerzej omawianych w teorii, jak również stosowanych w praktyce, koncepcji zarządzania. Jest to jeden z wielu obecnie wykorzystywanych spójnych i całościowych sposobów zarządzania. Idea ta nie jest jednak krótkotrwałą modą, lecz nowym podejściem do biznesu.

Subskrybuj to źródło RSS