W ubiegłym roku Polacy wypili wina za 2,5 mld zł. Coraz popularniejsze stają się lokalne marki. Liczba zarejestrowanych winnic w Polsce w 2018 roku przekroczyła już liczbę 200, łączna powierzchnia upraw 330 hektarów, a produkcja wina 5200 hektolitrów, ponad 57% produkcji stanowią wina białe. Łącznie winiarze zebrali w tym roku ponad 800.000 kilogramów winogron1.
GS1 Polska wraz z Instytutem Logistyki i Magazynowania w Poznaniu prześledziła procesy w Winnicy Turnau, produkującej ponad 100.000 butelek wina rocznie. Optymalizacja procesów, przy takiej ilości zamówień, ma kluczowe znaczenie. Badania wykazały, iż wprowadzenie ewidencji dodatków, które są wykorzystywane do produkcji wina (np. drożdże), automatyzacja procesu magazynowania produktów oraz zastąpienie czynności manualnych czynnościami automatycznymi przełoży się na:
- redukcję średniego czasu obsługi ewidencji dodatku z 132 minut do 4,5 minut,
- eliminację błędów wynikających z ręcznego wprowadzania danych,
- poprawienie widoczności produktu w całym łańcuchu dostaw, co w przypadku konieczności wywołania z rynku wybranej partii produktu, skróci czas operacji.