Zaloguj się

WIEDZA: logistyka

Modelowe rozwiązanie logistyczne dla lokalnego rynku biomasy

Unia Europejska (UE) przoduje w przyjmowaniu proekologicznych rozwiązań dla gospodarki. Parlament Europejski w grudniu 2008 roku przegłosował pakiet ustaw, nazywanych pakietem klimatycznym (popularnie tzw. "3x20"). Celem pakietu jest zmuszenie krajów UE do "zielonej rewolucji" w przemyśle i energetyce - odejścia od wysokoemisyjnego węgla na rzecz odnawialnych źródeł energii oraz oszczędzania energii.

Logistyka w działaniach wybranych podmiotów i instytucji w sferze promocji agroturystyki na przykładzie województwa małopolskiego

Promocja w agroturystyce jest bardzo ważna. Od niej zależą przyjazdy turystów do gospodarstw agroturystycznych. Działania promocyjne stosują wiejscy kwaterodawcy samodzielnie, ale także nierzadko są w tej materii wspierani przez różne podmioty i instytucje. W rozwoju promocji usług agroturystycznych dużą rolę odgrywają stowarzyszenia agroturystyczne, władze lokalne, oraz ośrodki doradztwa rolniczego.

Tendencje rozwoju agrologistyki w aspekcie wirtualizacji zarządzania oraz ekspansji technologii internetowych i rozwiązań mobilnych

Celowość uwzględniania specyficznych rozwiązań logistyki w gospodarce żywnościowej wynika z faktu, że mamy w niej do czynienia z sezonowością i kształtowaniem się łańcuchów logistycznych obejmujących producentów surowców, organizacje obrotu surowcami i produktami rolno-spożywczymi oraz przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego.

Skala działania a stosowane rozwiązania logistyczne w agrobiznesie

Przedsiębiorstwa, aby przetrwać i rozwijać się muszą podejmować decyzje o długofalowych skutkach. Do najważniejszych należą m.in. dotyczące skali prowadzenia działalności gospodarczej, lokalizacji oraz wyboru technik wytwarzania. Skala produkcji może być utożsamiana z zaangażowaniem czynników produkcji. Możne być mierzona liczbą wyprodukowanych wyrobów, czy też liczbą zatrudnionych pracowników. Zwiększenie ilości czynników produkcji może różnie wpływać na wielkość produkcji.

Spółdzielczość w branży rolno-spożywczej w wybranych państwach Unii Europejskiej a rozwój agrologistyki

Na rynku rolnym występuje coraz mniejsza liczba przedsiębiorców, którzy zainteresowani są nabywaniem produktów u rozproszonych producentów rolnych. Dlatego niezmierne istotne jest wspólne działanie, powodujące koncentrację zarówno popytu na środki produkcji, jak i sprzedaży produktów rolnych . W państwach Europy Zachodniej od wielu lat popularnością cieszą się spółdzielnie, które umożliwiają rozwój producentom rolnym i zwiększają ich konkurencyjność na rynku unijnym. Spółdzielnie w branży rolno-spożywczej jako przedsiębiorstwa należące do rolników odgrywają podstawową rolę w zwiększaniu znaczenia rolników w łańcuchu dostaw żywności.

Outsourcing usług logistycznych w przemyśle spożywczym

Zarządzanie logistyką nie jest nowym pojęciem. Może stanowić główne źródło przewagi konkurencyjnej dla przedsiębiorstwa. W niektórych branżach koszty logistyczne stanowią znaczną część kosztów całkowitych. Dlatego też wydaje się zasadne przekazanie niektórych usług logistycznych zewnętrznej firmie specjalistycznej, co może wpłynąć na zwiększenie wydajności oraz obniżenie kosztów łańcucha dostaw.

Owoce miękkie są produktami roślin trwałych a ich uprawą oraz pielęgnacją zajmuje się sadownictwo.

Same owoce miękkie dzieli się zazwyczaj na trzy grupy: jagody (rodzaje Rubus i Morus); porzeczki (rodzaj Ribes) oraz borówki (rodzaj Vaccinium); a także niełupki czy też owoce rzekome (rodzaj Fragaria, czyli truskawki). Właściwości fizyczne i chemiczne surowca w znacznym stopniu determinują specyfikę działań logistycznych w branży a co za tym idzie wpływają na rozwiązania stosowane w zakresie transportu, magazynowania, zarządzania podażą i popytem oraz relacjami w łańcuchach dostaw.

Bezpieczeństwo żywności w branży mleczarskiej a system HACCP - studium przypadku

Zarządzanie przedsiębiorstwem to zestaw działań obejmujących planowane i podejmowanie decyzji, organizowanie, kierowanie ludźmi i sterowanie procesami/systemami oraz kontrolowanie, które są skierowane na zasoby organizacji (ludzkie, finansowe, rzeczowe oraz informacyjne) i wykonywane z zamiarem osiągnięcia celów organizacji w sposób sprawny i skuteczny.

Subskrybuj to źródło RSS