Zaloguj się

WIEDZA

Zarządzanie łańcuchem dostaw powinno uwzględniać podatki oraz cło

Funkcjonowanie współczesnego biznesu w wielu branżach nie byłoby możliwe bez rozwiniętego łańcucha dostaw. Najbardziej rozwinięte łańcuchy obejmują swoim zasięgiem cały świat i wymagają koordynacji działań wielu komórek firmy oraz szeroko zakrojonej współpracy międzynarodowej. Dlatego przy projektowaniu nie tylko efektywnego, ale również niekreującego ryzyka łańcucha dostaw niezwykle ważny jest przepływ informacji oraz uwzględnienie regulacji prawnych każdego z krajów objętych jego zasięgiem.  Szczególnie istotne są przepisy podatkowe i celne, a także inne regulacje mogące wpływać bezpośrednio na obrót towarowy.

Podatki pośrednie takie jak VAT, cło czy akcyza są ściśle związane z obrotem towarowym, a nie z osiąganymi przychodami. Dlatego też niezwykle ważne jest ich uwzględnienie przy planowaniu wszelkich przepływów towarów w ramach łańcucha dostaw. Mogą one bowiem mieć znaczący wpływ na koszty pozyskiwanych surowców lub komponentów, co bezpośrednio przekłada się na koszty działalności całej firmy. W dobie optymalizacji kosztowej, ich uwzględnienie i redukcja może stanowić istotny element przyczyniający się do poprawy efektywności firmy. 

Organizacja transportu używanych samochodów osobowych

Po 1989 r., a więc po wprowadzeniu mechanizmów rynkowych do polskiej gospodarki, na rynek polski zaczęły trafiać samochody z państw Europy Zachodniej. Tysiące Polaków zaczęło sprowadzać samochody używane, które niekiedy liczyły po kilkanaście lat. Państwo polskie starało się zapobiec takiej sytuacji wprowadzając przepisy dotyczące importu samochodów używanych.

Analiza wybranych miast polskich pod kątem funkcjonowania miejskiego transportu towarowego

Miejski transport towarowy jest systemem dynamicznym o bardzo dużej złożoności, wynikającej między innymi ze znacznej liczby zróżnicowanych jego uczestników (dostawców usług logistycznych, nadawców, odbiorców, władze miast i regionów, mieszkańców i odwiedzających miasta itp.), licznych ograniczeń (np. regulacji dotyczących ruchu drogowego), fragmentacji przepływów dóbr, która ogranicza efektywność realizowanych przewozów, newralgicznych połączeń w łańcuchu dostaw (przeładunki, kontakty z klientami, realizacje dostaw ostatniego kilometra), a także ryzyka występowania konfliktów między oczekiwaniami poszczególnych interesariuszy (np. mieszkańców i przewoźników).

Podstawy bezpiecznej eksploatacji regałów w magazynie

W dobrze prosperującym magazynie, w trakcie jednej zmiany przez przeciętne stanowisko pracy, przewijają się dziesiątki ton towarów, a w ciągu każdej godziny realizowane są setki najróżniejszych ruchów i operacji. Właściwe użytkowanie i eksploatacja regałów to podstawowe czynniki pozwalające zachować ciągłość pracy, zapewnić bezpieczeństwo pracownikom i, co równie ważne, uniknąć niepotrzebnych kosztów związanych z koniecznością przestoju na skutek ewentualnego wypadku lub awarii.

Wykorzystanie systemów teleinformatycznych w efektywnym zarządzaniu zasobami ludzkimi i parkiem maszynowym w procesie produkcji

Rozwój gospodarczy na świecie oraz wzrost konkurencyjności pociągnął za sobą zauważalne zmiany w metodach działania podmiotów na rynku. Nowoczesna gospodarka oczekuje wysokiej jakości produktów i niskich cen, wymusza na przedsiębiorstwach ciągłe zwiększanie efektywności działania i inwestowania w nowoczesne technologie zarządzania zarówno parkiem maszynowym jak i zasobami ludzkimi.

Wykorzystanie narzędzi informatycznych we wspomaganiu procesów logistycznych w zarządzaniu przedsiębiorstwem gastronomicznym

Internet to medium komunikacji, miejsce tworzenia wizerunku i tożsamości przedsiębiorstwa, działań marketingowych, sprzedaży produktów i usług, dokonywania płatności oraz nawiązywania kontaktów z klientem. Także systemy do zarządzania restauracją są niezbędnymi elementami oprogramowania usprawniającego zarządzanie gastronomią. Moduły nazywane POS (Point of Sale) odpowiadają za sprzedaż i sprawną obsługę gości, natomiast moduły menedżerskie zapewniają właściwe zarządzanie lokalem, kontrolę poszczególnych obszarów oraz koordynację pracy.

Znaczenie i weryfikacja systemu HACCP w łańcuchu przetwórstwa mięsnego

Rynek mięsa i jego przetworów jest jednym z większych segmentów rynku produktów żywnościowych. Głównym kierunkiem zagospodarowania technologicznego mięsa wieprzowego jest produkcja wędlin. Aby zapewnić wysoką jakość zdrowotną żywności wszystkie elementy łańcucha żywnościowego tj. produkcji i pozyskiwania surowców, skupu surowców, ich przetwarzania i obrotu towarowego, wytwarzania i obrotu środkami spożywczymi, muszą być objęte ścisłym nadzorem mającym na celu wyszukiwanie czynników obniżających jakość zdrowotną żywności, a także zapewniającym odpowiednie bezpieczeństwo żywności. Systematyczny monitoring na każdym etapie łańcucha procesu technologicznego zapewnia otrzymanie produktu wysokiej jakości.

Subskrybuj to źródło RSS