Zaloguj się

WIEDZA: logistyka

Podstawy bezpiecznej eksploatacji regałów w magazynie

W dobrze prosperującym magazynie, w trakcie jednej zmiany przez przeciętne stanowisko pracy, przewijają się dziesiątki ton towarów, a w ciągu każdej godziny realizowane są setki najróżniejszych ruchów i operacji. Właściwe użytkowanie i eksploatacja regałów to podstawowe czynniki pozwalające zachować ciągłość pracy, zapewnić bezpieczeństwo pracownikom i, co równie ważne, uniknąć niepotrzebnych kosztów związanych z koniecznością przestoju na skutek ewentualnego wypadku lub awarii.

Wykorzystanie systemów teleinformatycznych w efektywnym zarządzaniu zasobami ludzkimi i parkiem maszynowym w procesie produkcji

Rozwój gospodarczy na świecie oraz wzrost konkurencyjności pociągnął za sobą zauważalne zmiany w metodach działania podmiotów na rynku. Nowoczesna gospodarka oczekuje wysokiej jakości produktów i niskich cen, wymusza na przedsiębiorstwach ciągłe zwiększanie efektywności działania i inwestowania w nowoczesne technologie zarządzania zarówno parkiem maszynowym jak i zasobami ludzkimi.

Wykorzystanie narzędzi informatycznych we wspomaganiu procesów logistycznych w zarządzaniu przedsiębiorstwem gastronomicznym

Internet to medium komunikacji, miejsce tworzenia wizerunku i tożsamości przedsiębiorstwa, działań marketingowych, sprzedaży produktów i usług, dokonywania płatności oraz nawiązywania kontaktów z klientem. Także systemy do zarządzania restauracją są niezbędnymi elementami oprogramowania usprawniającego zarządzanie gastronomią. Moduły nazywane POS (Point of Sale) odpowiadają za sprzedaż i sprawną obsługę gości, natomiast moduły menedżerskie zapewniają właściwe zarządzanie lokalem, kontrolę poszczególnych obszarów oraz koordynację pracy.

Znaczenie i weryfikacja systemu HACCP w łańcuchu przetwórstwa mięsnego

Rynek mięsa i jego przetworów jest jednym z większych segmentów rynku produktów żywnościowych. Głównym kierunkiem zagospodarowania technologicznego mięsa wieprzowego jest produkcja wędlin. Aby zapewnić wysoką jakość zdrowotną żywności wszystkie elementy łańcucha żywnościowego tj. produkcji i pozyskiwania surowców, skupu surowców, ich przetwarzania i obrotu towarowego, wytwarzania i obrotu środkami spożywczymi, muszą być objęte ścisłym nadzorem mającym na celu wyszukiwanie czynników obniżających jakość zdrowotną żywności, a także zapewniającym odpowiednie bezpieczeństwo żywności. Systematyczny monitoring na każdym etapie łańcucha procesu technologicznego zapewnia otrzymanie produktu wysokiej jakości.

Domykanie sieci dróg ekspresowych i autostrad czynnikiem mnożnikowym gospodarczego rozwoju regionów

Na rozwój regionu wpływa wiele uwarunkowań zarówno o charakterze ekonomicznym, ludzkim, instytucjonalnym, ekologicznym, infrastrukturalnym jak i finansowym. W dzisiejszych czasach duży nacisk kładzie się na trudno mierzalne czynniki, takie jak kapitał ludzki i społeczny, a także obecność instytucji oraz organizacji budujących klimat sprzyjający gospodarce rynkowej.

Organizacja działań w ramach TPM w przedsiębiorstwach produkcyjnych

Wiele przedsiębiorstw w ciągu ostatnich kilku lat podejmowało działania na rzecz poprawy wydajności funkcjonowania parku maszynowego poprzez eliminację strat z tytułu niewłaściwej organizacji pracy maszyn i urządzeń (niepożądane przestoje) i podejmowanie działań prewencyjnych (zapobieganie awariom).

Gospodarka magazynowo-transportowa i jej wspomaganie w małych przedsiębiorstwach - studium przypadku

Większa część przedsiębiorców działających na rynku, widzi potrzebę wdrażania systemów informacyjnych, mających wspierać przepływ informacji wraz z podejmowaniem odpowiednich decyzji wewnątrzzakładowych. Systemy te są różnorakie, a ich sposób działania uzależniony jest od jego zastosowania.

Subskrybuj to źródło RSS