Optymalizuj logistykę w firmie: Aktualne trendy i sprawdzone rozwiązania dla Twojego biznesu

Zaloguj się
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Przechowywanie zboża - temperatury

Przechowywanie zboża - temperatury 6 lata 10 miesiąc temu #8849

  • Marchewa
  • Marchewa Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 19
  • Oklaski: 0
Dzień Dobry,

Posiadam magazyn o powierzchni około 400 m2. Składowane jest w nim zboże. Niestety zimą i latem nie jestem w stanie zapewnić odpowiedniej temperatury. Jakie macie Państwo pomysły, aby chłodzić i ocieplać magazyn. Myślałem już o nagrzewnicy ale to tylko na zimę. Czy jest jakieś uniwersalne urządzanie, które można by było zastosować w tym magazynie ? Dodatkowo czy ktoś może polecić literaturę na temat przechowalnictwa zbóż ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: Przechowywanie zboża - temperatury 6 lata 9 miesiąc temu #8872

  • Lukasz
  • Lukasz Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • Posty: 3688
  • Otrzymane podziękowania: 200
  • Oklaski: 159
Dzień dobry,

wg mnie rozwiązaniem (niestety dosyć kosztownym) może być zastosowanie urządzeń do klimatyzacji precyzyjnej, które zapewniają utrzymanie odpowiednich warunków mikroklimatu w pomieszczeniach.
Wiadomości nt. przechowalnictwa zbóż można próbować szukać np. w następujących książkach:
- Kościelniak W., Dreczka M., Nowoczesna uprawa zbóż, Poznań 2009
- Rozbicki J. [red.], Produkcja i rynek zbóż, Warszawa 2002
- Schulz H., Böttcher H., Składowanie produktów roślinnych, Lublin 1999,
- Grzesiuk S., Górecki R., Fizjologia plonów. Wprowadzenie do przechowalnictwa, Olsztyn 1994
- Chotkowski J. [red.], Rynki i technologie produkcji roślin uprawnych. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa 2005.
Warto oczywiście także przejrzeć czasopisma branżowe oraz zapoznać się z normą:

PN-ISO 6322-1:1999 - Przechowywanie ziarna zbóż i roślin strączkowych - Ogólne zalecenia dotyczące składowania ziarna zbóż.

Pozdrawiam
ŁP
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Czas generowania strony: 0.119 s.