Witam wszystkich,
od pewnego czasu w firmie, w której pracuję jako Logistyk wdrażany jest system HACCP oraz GMP/GHP. Jesteśmy dystrybutorem krajowym żywności funkcjonalnej (żywność typu instant - koktajle, batony, dania gotowe, suszone i mielone superfood).
Borykam się z problemem wymagań jakie są stawiane do warunków transportu tego typu żywności. Produkty pakowane są w:
- saszetki (zgrzewane u góry)
- doypacki (zamknięcie strunowe + zgrzew)
- folie z tworzyw sztucznych (zgrzew)
- talerzyki (zgrzew)
Opakowania jednostkowe są konfekcjonowane w opakowaniach zbiorczych kartonowych 1 stopnia (display) oraz 2 stopnia (karton zbiorczy).
Podstawowe wymagania są mi znane (dobry stan techniczny auta, odpowiednia temperatura itp.)
Głównie chodzi mi o wymóg posiadania opinii sanitarnej na środek transportu do przewozu artykułów spożywczych. Czy do tego typu żywności taka opinia jest niezbędna? Mógłby ktoś się podzielić wiedzą na temat wymagań?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie