Optymalizuj logistykę w firmie: Aktualne trendy i sprawdzone rozwiązania dla Twojego biznesu

Zaloguj się
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Praca lic.- Transport ładunków pod kontrolą temp

Praca lic.- Transport ładunków pod kontrolą temp 5 lata 8 miesiąc temu #9539

  • Karol1242
  • Karol1242 Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 1
  • Oklaski: 0
Witam,
piszę pracę dyplomową na temat "Transport i spedycja ładunków pod kontrolą temperatury".
Szczególnie interesują mnie następujące zagadnienia:
- Warunki transportu towarów w temperaturze kontrolowanej;
- Regulacje prawne dot. transportu ładunków pod kontrolą temperatury i transportu żywności;
- Technologie informatyczne stosowane w takim transporcie;
- Badanie efektywności transportu dla tego rodzaju przewozów;
- System zarządzania jakością w przedsiębiorstwach zajmujących się transportem towarów w temperaturze kontrolowanej;
- Jak wygląda organizacja i przewóz żywności w temp. kontrolowanej.

Znalazłem już m. in. kilka artykułów na ten temat lecz wciąż mam problem ze skompletowaniem literatury.
Pozycje anglojęzyczne bardzo mile widziane.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję :)
Ostatnio zmieniany: 5 lata 8 miesiąc temu przez Karol1242.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Praca lic.- Transport ładunków pod kontrolą temp 5 lata 8 miesiąc temu #9550

  • Lukasz
  • Lukasz Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • Posty: 3688
  • Otrzymane podziękowania: 200
  • Oklaski: 159
Witam,

obawiam się, że nie ma za wiele literatury na ten temat.
Można zajrzeć np. do książki pt.: "Pojazdy chłodnicze w transporcie żywności" pod redakcją prof. dr hab. inż. Wiesława Zwierzyckiego i dr inż. Krzysztofa Bieńczaka.
Ciekawym uzupełnieniem informacji może być książka "Magazynowanie towarów niebezpiecznych, przemysłowych i spożywczych", pod red. Andrzeja Korzeniowskiego, Poznań 2006. Można tam znaleźć rozdział "Produkty spożywcze", a w nim nieco informacji nt. przechowywania produktów mrożonych.

Warto także zaznajomić się z polskimi normami nt. przechowywania w warunkach mroźniczych i chłodniczych. Może uda się coś znaleźć w czasopismach branżowych, np. w "Przemyśle Spożywczym"? Kolejnym źródłem informacji mogą też być artykuły indeksowane przez Google Scholar. W artykułach warto zwrócić uwagę na zgromadzoną w nich bibliografię. To powinno znacząco ułatwić dalsze poszukiwania.

Pozdrawiam
ŁP
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Czas generowania strony: 0.141 s.