Stokrotka wspiera Banki Żywności, wykorzystując standardy GS1
Ze sklepowej półki szybko i sprawnie do Banku Żywności. Stokrotka jest kolejną siecią, w której standardy GS1 wspierają niemarnowanie żywności.
- 0
- Kategoria: Wieści z GS1
Ze sklepowej półki szybko i sprawnie do Banku Żywności. Stokrotka jest kolejną siecią, w której standardy GS1 wspierają niemarnowanie żywności.
Tegoroczna edycja raportu rocznego GS1 Polska przedstawia zastosowania standardów w handlu fizycznym i online oraz innych branżach. Łączy je to, że w trakcie pandemii znacząco przyspieszyły procesy cyfryzacji.
Grupa Żywiec wprowadziła awizo DESADV + SSCC w dystrybucji do Makro Cash & Carry, skracając czas obsługi rozładunku do 40%.
Wychodząc naprzeciw wymaganiom i oczekiwaniom stawianym przez konsumentów, oraz zgodności z wymaganiami prawnymi, sieć handlowa Żabka Polska stawia sobie za cel efektywne zarządzanie świeżą żywnością w sposób bezpieczny dla konsumentów oraz w sposób zwiększający ich satysfakcję z dokonywanych zakupów.
Uniwersyteckie Centrum Kliniczne WUM automatyzuje obieg leków dzięki kodom GS1 DataMatrix. Rozwiązanie wyeliminowało pomyłki i uwolniło pielęgniarki od ręcznego wprowadzania informacji o pacjentach, a szpital zyskał możliwość optymalizacji prowadzonego leczenia, również finansowej.
50 lat temu narodził się kod kreskowy i zapisany w nim numer GTIN - Globalny Numer Jednostki Handlowej. Dźwięk "bip" przy skanowaniu produktów towarzyszy nam już zatem od pół wieku.
Świat stoi przed olbrzymim wyzwaniem związanym z bezpieczną dystrybucją i zaszczepieniem szczepionką na COVID-19 jak największej części światowej populacji w jak najkrótszym czasie. WHO i Deloitte rekomendują standardy GS1 do usprawnienia łańcucha dostaw i zagwarantowania bezpieczeństwa szczepionek.
Nowy raport Deloitte podkreśla pilną potrzebę szybkiego przyjęcia globalnego standardu opartego na kodach kreskowych, zanim rozpocznie się największa w historii akcja dystrybucji szczepionek.