Zaloguj się

WIEDZA

Tendencje rozwoju agrologistyki w aspekcie wirtualizacji zarządzania oraz ekspansji technologii internetowych i rozwiązań mobilnych

Celowość uwzględniania specyficznych rozwiązań logistyki w gospodarce żywnościowej wynika z faktu, że mamy w niej do czynienia z sezonowością i kształtowaniem się łańcuchów logistycznych obejmujących producentów surowców, organizacje obrotu surowcami i produktami rolno-spożywczymi oraz przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego.

Skala działania a stosowane rozwiązania logistyczne w agrobiznesie

Przedsiębiorstwa, aby przetrwać i rozwijać się muszą podejmować decyzje o długofalowych skutkach. Do najważniejszych należą m.in. dotyczące skali prowadzenia działalności gospodarczej, lokalizacji oraz wyboru technik wytwarzania. Skala produkcji może być utożsamiana z zaangażowaniem czynników produkcji. Możne być mierzona liczbą wyprodukowanych wyrobów, czy też liczbą zatrudnionych pracowników. Zwiększenie ilości czynników produkcji może różnie wpływać na wielkość produkcji.

Marketing żywności ekologicznej jako narzędzie kształtowania świadomości konsumenta

W ostatnich latach w Polsce oraz krajach Unii Europejskiej możemy zaobserwować dynamicznie rozwijający się rynek żywności ekologicznej. Wynika to nie tylko z różnego typu akcji marketingowych i kampanii informacyjnych, ale również ze wzrostu świadomości konsumentów. Niezwykle ważna będzie praca, jaka powinna być wykonana przez różnego rodzaju organizacje, instytucje, firmy i stowarzyszenia działające w branży ekologicznej.

Potrzeby gospodarstw rolnych w zakresie zabezpieczenia w usługi serwisowe i części zamienne dla ciągników i maszyn rolniczych

Miarą efektywnego funkcjonowania ciągników i maszyn rolniczych w gospodarstwie rolnym są możliwie jak najniższe koszty wykonania prac agrotechnicznych. Wysokość owych kosztów uzależniona jest od gotowości maszyn do pracy, którą należy rozumieć jako zdolność do wykonania określonych prac agrotechnicznych w zadanym czasie. System ten obejmuje nie tylko działalność służb serwisowych ale także zaopatrzenie gospodarstw rolnych w części zamienne.

Kolizje drogowe z udziałem dzikich zwierząt, oraz doskonalenie metod ich dokumentacji w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie

Kolizje drogowe z udziałem zwierząt to zjawisko występujące w każdym kraju. Większość państw korzysta z różnych metod zapobiegania takim zdarzeniom. W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie przeprowadzono wiele różnych badań mających na celu poprawę bezpieczeństwa ruchu drogowego w tym aspekcie. Jednak nadal osiągnięte efekty nie są zadowalające. Szacuje się, iż tylko w roku 2003 w Stanach

Spółdzielczość w branży rolno-spożywczej w wybranych państwach Unii Europejskiej a rozwój agrologistyki

Na rynku rolnym występuje coraz mniejsza liczba przedsiębiorców, którzy zainteresowani są nabywaniem produktów u rozproszonych producentów rolnych. Dlatego niezmierne istotne jest wspólne działanie, powodujące koncentrację zarówno popytu na środki produkcji, jak i sprzedaży produktów rolnych . W państwach Europy Zachodniej od wielu lat popularnością cieszą się spółdzielnie, które umożliwiają rozwój producentom rolnym i zwiększają ich konkurencyjność na rynku unijnym. Spółdzielnie w branży rolno-spożywczej jako przedsiębiorstwa należące do rolników odgrywają podstawową rolę w zwiększaniu znaczenia rolników w łańcuchu dostaw żywności.

Kanały dystrybucji surowców żywnościowych z gospodarstw ekologicznych w województwie Warmińsko-Mazurskim

W ciągu ostatnich kilkunastu lat w Polsce nastąpił dynamiczny wzrost liczby gospodarstw ekologicznych, a wraz z tym areał upraw ekologicznych. Jak wynika z danych [1, 4, 5] Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z lat 2001-2011, liczba producentów prowadzący działalność w zakresie ekologicznej uprawy roślin i utrzymania zwierząt z certyfikatem zwiększyła się z 669 do 23431.

Analiza tendencji w handlu międzynarodowym wieprzowiną latach 1961-2009, część 1- eksport

Produkcja wieprzowiny w latach 1961-2009 wzrosła o 329% z 24,80 mln ton do 106,33 mln ton, jednak wzrost produkcji nie był równomierny na poszczególnych kontynentach, gdyż np. w Azji produkcja wzrosła prawie dwudziestokrotnie, a w Europie zaledwie o 82%. Znacznie poprawiła się również efektywność produkcji na wszystkich kontynentach, jednak w Azji poprawa ta była znacznie większa.

Zarządzanie jakością w sektorze spożywczym - wybrane aspekty prawne

W ramach przedstawionych kierunków rozwoju Wspólnej Polityki Rolnej do 2020 r., Komisja Europejska zwróciła szczególną uwagę na konieczność wprowadzania innowacji w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, na które składa się zarówno zaspokojenie rosnącego popytu na żywność, jak i zagwarantowanie jej odpowiedniej jakości. Z uwagi na różnorodność występujących na rynku UE łańcuchów dostaw żywności, w miarę jednolicie powinny one zostać ukierunkowane na żywność bezpieczną, posiadającą wysoką jakość i wytwarzaną w sposób zrównoważony. Wszystkie te elementy wynikają z rosnącej świadomości konsumentów żywności i potrzeb rynku. By przynajmniej spełnić ich bieżące oczekiwania, w ramach proponowanej polityki, wskazuje się na potrzebę tworzenia nowych systemów zapewniania jakości żywności oraz systemów ochrony zdrowia zwierząt gospodarskich.
Subskrybuj to źródło RSS