Zaloguj się

WIEDZA

Analiza wybranych miast polskich pod kątem funkcjonowania miejskiego transportu towarowego

Miejski transport towarowy jest systemem dynamicznym o bardzo dużej złożoności, wynikającej między innymi ze znacznej liczby zróżnicowanych jego uczestników (dostawców usług logistycznych, nadawców, odbiorców, władze miast i regionów, mieszkańców i odwiedzających miasta itp.), licznych ograniczeń (np. regulacji dotyczących ruchu drogowego), fragmentacji przepływów dóbr, która ogranicza efektywność realizowanych przewozów, newralgicznych połączeń w łańcuchu dostaw (przeładunki, kontakty z klientami, realizacje dostaw ostatniego kilometra), a także ryzyka występowania konfliktów między oczekiwaniami poszczególnych interesariuszy (np. mieszkańców i przewoźników).

Podstawy bezpiecznej eksploatacji regałów w magazynie

W dobrze prosperującym magazynie, w trakcie jednej zmiany przez przeciętne stanowisko pracy, przewijają się dziesiątki ton towarów, a w ciągu każdej godziny realizowane są setki najróżniejszych ruchów i operacji. Właściwe użytkowanie i eksploatacja regałów to podstawowe czynniki pozwalające zachować ciągłość pracy, zapewnić bezpieczeństwo pracownikom i, co równie ważne, uniknąć niepotrzebnych kosztów związanych z koniecznością przestoju na skutek ewentualnego wypadku lub awarii.

Wykorzystanie systemów teleinformatycznych w efektywnym zarządzaniu zasobami ludzkimi i parkiem maszynowym w procesie produkcji

Rozwój gospodarczy na świecie oraz wzrost konkurencyjności pociągnął za sobą zauważalne zmiany w metodach działania podmiotów na rynku. Nowoczesna gospodarka oczekuje wysokiej jakości produktów i niskich cen, wymusza na przedsiębiorstwach ciągłe zwiększanie efektywności działania i inwestowania w nowoczesne technologie zarządzania zarówno parkiem maszynowym jak i zasobami ludzkimi.

Wykorzystanie narzędzi informatycznych we wspomaganiu procesów logistycznych w zarządzaniu przedsiębiorstwem gastronomicznym

Internet to medium komunikacji, miejsce tworzenia wizerunku i tożsamości przedsiębiorstwa, działań marketingowych, sprzedaży produktów i usług, dokonywania płatności oraz nawiązywania kontaktów z klientem. Także systemy do zarządzania restauracją są niezbędnymi elementami oprogramowania usprawniającego zarządzanie gastronomią. Moduły nazywane POS (Point of Sale) odpowiadają za sprzedaż i sprawną obsługę gości, natomiast moduły menedżerskie zapewniają właściwe zarządzanie lokalem, kontrolę poszczególnych obszarów oraz koordynację pracy.

Znaczenie i weryfikacja systemu HACCP w łańcuchu przetwórstwa mięsnego

Rynek mięsa i jego przetworów jest jednym z większych segmentów rynku produktów żywnościowych. Głównym kierunkiem zagospodarowania technologicznego mięsa wieprzowego jest produkcja wędlin. Aby zapewnić wysoką jakość zdrowotną żywności wszystkie elementy łańcucha żywnościowego tj. produkcji i pozyskiwania surowców, skupu surowców, ich przetwarzania i obrotu towarowego, wytwarzania i obrotu środkami spożywczymi, muszą być objęte ścisłym nadzorem mającym na celu wyszukiwanie czynników obniżających jakość zdrowotną żywności, a także zapewniającym odpowiednie bezpieczeństwo żywności. Systematyczny monitoring na każdym etapie łańcucha procesu technologicznego zapewnia otrzymanie produktu wysokiej jakości.

Domykanie sieci dróg ekspresowych i autostrad czynnikiem mnożnikowym gospodarczego rozwoju regionów

Na rozwój regionu wpływa wiele uwarunkowań zarówno o charakterze ekonomicznym, ludzkim, instytucjonalnym, ekologicznym, infrastrukturalnym jak i finansowym. W dzisiejszych czasach duży nacisk kładzie się na trudno mierzalne czynniki, takie jak kapitał ludzki i społeczny, a także obecność instytucji oraz organizacji budujących klimat sprzyjający gospodarce rynkowej.

Monitoring temperatury i wilgotności w magazynowaniu i transporcie produktów wrażliwych szczególnie dla farmacji, przemysłu kosmetycznego i przemysłu spożywczego. Rozwiązania firmy Testo

W składowaniu i transporcie jak również w produkcji, temperatura i wilgotność produktów, półproduktów i surowców zależy od wielu czynników zewnętrznych i może mieć negatywny wpływ na jakość produktu końcowego. Nadmiernie wysoka wilgotność lub temperatura może przyczyniać się do psucia się towarów i wzrostu czynników chorobotwórczych. Niebezpieczeństwo jest szczególnie wysokie podczas transportu.

Subskrybuj to źródło RSS