Zaloguj się

Optymalizacja produkcji w branży spożywczej

Rodzaj wydarzenia: konferencja

Data rozpoczęcia: 2017-11-22

Data zakończenia: 2017-11-22

Miejsce konferencji: Toruń, Hotel Filmar

Organizator: Axon Media Group s.c.

 

Sukces przedsiębiorstw zajmujących się produkcją żywności oraz napojów w dużej mierze zależy od stopnia ich automatyzacji, robotyzacji i sprawnie funkcjonującemu działowi Utrzymania Ruchu. Dynamiczne zmiany w dostępnych rozwiązaniach wymuszają ciągłą aktualizację wiedzy o zaawansowanych technologiach. Ogólnopolska konferencja techniczna "Optymalizacja produkcji w branży spożywczej" to branżowe spotkanie, podczas którego przedstawione zostaną najlepsze praktyki służące optymalizacji procesów produkcyjnych.

Co w programie?
Tematyka wydarzenia skupia się na najważniejszych obszarach odpowiadających za optymalizację procesów wytwórczych w przemyśle spożywczym: automatyzacji, utrzymaniu ruchu, bezpieczeństwie oraz efektywności energetycznej. W trakcie licznych prelekcji zaprezentowane zostaną trendy, innowacje i rozwiązania najczęstszych problemów, z jakimi borykają się na co dzień osoby związane z produkcją. Dodatkowo w części targowo-wystawienniczej dzięki obecności ekspertów z kluczowych firm dostarczających rozwiązania dla przemysłu będzie można skorzystać z  indywidualnych konsultacji w zakresie ich zastosowania. Po części konferencyjnej odbędą się 2 bezpłatne praktyczne warsztaty techniczne.

Tematyka wydarzenia:
- Założenia koncepcji Przemysłu 4.0 w branży spożywczej,
- Roboty paletyzujące - proste rozwiązania do pracy w każdych warunkach,
- Silniki liniowe oraz liniowo-obrotowe - zastosowanie w aplikacjach do nalewania i zakręcania,
- Rozwiązania z zakresu sensoryki dedykowane do obszarów spożywczych,
- Wykorzystanie technologii RFID oraz rozwiązań wizyjnych w aplikacjach spożywczych,
- Robotyzacja procesu pakowania i zastosowanie robotów mobilnych w obrębie opakowań jednostkowych i zbiorczych,
- Detekcja wycieków sprężonych gazów wraz z kalkulacją kosztów,
- Struktura materiałów w kontakcie z produktami spożywczymi,
- Wykorzystanie kamer termowizyjnych do zapewnienia ciągłości produkcji,
- Automatyzacja smarowania istotnym elementem wspomagającym utrzymanie ruchu,
- Jak zabezpieczyć wrażliwy produkt przed niepożądanymi zjawiskami ze strony sieci elektroenergetycznej poprzez własną jednostkę wytwórczą,
- Optymalizacja kosztów w zmieniających się warunkach technologicznych i taryfowych.

W ramach uczestnictwa organizatorzy zapewniają bezpłatnie: udział we wszystkich prelekcjach, bezpośrednie konsultacje z ekspertami, praktyczne pokazy i prezentacje w ramach fakultatywnych warsztatów, pakiet materiałów konferencyjnych, stoisko z prasą branżową, przerwy kawowe, imienny certyfikat uczestnictwa.
Patronat Honorowy nad wydarzeniem objęły: Krajowa Izba Gospodarcza, Krajowa Unia Producentów Soków, Związek Polskich Przetwórców Mleka, Polska Federacja Producentów Żywności, Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy oraz Krajowa Izba Gospodarcza "Przemysł Rozlewniczy".

Szczegóły dotyczące konferencji oraz warsztatów, rejestracja i pełna agenda są dostępne na stronie:
http://www.axonmedia.pl/konferencje/aktualne/optymalizacja_produkcji_branza_spozywcza

Koszt: Udział bezpłatny