Zaloguj się

I Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Opakowania żywności - zagrożenie dla zdrowia? Fakty i mity"

Rodzaj wydarzenia: konferencja

Data rozpoczęcia: 2014-11-15

Data zakończenia: 2014-11-15

Miejsce konferencji: Warszawa, Hotel Radisson Blu Sobieski, Plac Artura Zawiszy 1

Organizator: Europejskie Stowarzyszenie Promocji Zdrowia "Pro-Salutem"; EEC-Marketing Sp. z o.o.

Związki endokrynnie czynne obecne w opakowaniach żywności mogą działać toksycznie na układ hormonalny człowieka. Sprawne funkcjonowanie tego układu warunkuje prawidłową równowagę metaboliczną oraz nie dopuszcza do zaburzeń czynności innych narządów organizmu.

Podczas nadchodzącej konferencji zostaną poruszone kwestie dotyczące m.in.: opakowań żywności jako źródła związków endokrynnie czynnych, zaburzeń metabolicznych wywołanych dysregulacją gospodarki hormonalnej, podstawy priorytetyzacji zagrożeń substancjami endokrynnie czynnymi w otoczeniu człowieka.

Na zakończenie konferencji odbędzie się debata na temat: "Opakowania żywności zagrożeniem dla zdrowia?" podsumowującą poszczególne sesje tematyczne.

W programie m. in.:

- Opakowania żywności jako źródło związków endokrynnie czynnych,
- Rola związków endokrynnie czynnych w zaburzeniach czynności gonad,
- Podstawy priorytetyzacji zagrożeń substancjami endokrynnie czynnymi w otoczeniu człowieka,
- Środowiskowe narażenie na dioksyny - źródła, zagrożenia, ocena ryzyka,
- Oznaczanie związków endokrynologicznie czynnych w próbkach środowiskowych.

Więcej informacji jest dostępnych na stronie www konferencji.